Rob van Oijen

Cassandra Onck in Villa Mondriaan

Het Erfgoedfestival nodigt vijf jonge Gelderse talenten uit om te verblijven op vijf uitzonderlijke erfgoedlocaties in Gelderland. De opdracht: laat je als kunstenaar inspireren door je verblijf en het thema Oost/West van de Maand van de Geschiedenis. Cassandra Onck belde aan bij Villa Mondriaan.

Van zijn achtste tot zijn twintigste was Piet Winterswijker. Woonachtig in deze villa. Jaren waarin de pionier van de abstracte kunst zijn passie voor tekenen en schilderen ontdekte. Het pand stond in de jaren tachtig op de lijst om gesloopt te worden. Het werd gered en is nu uitgegroeid tot een waardig museum dat de naam van Mondriaan met trots mag dragen.

Mondriaan reisde verder. Werd beroemd in Parijs en New York. Verloor een ‘a’ in zijn achternaam, maar behield de kunde die hij opdeed in het Gelderse dorp. Toen hij zich ontwikkelde van een ambachtelijk schilder tot een experimentele kunstenaar. Inventief met kleur en vorm.

Villa Mondriaan © Bert Nijman

Cassandra Onck

Haar debuutalbum heet Brokstukken. Naar de verdrietige ruïne die het overlijden van haar vader – en later ook nog eens haar zusje – aanrichtte. Cassandra zette haar verdriet om in noten. De uitkomst: een eigenzinnige kruisbestuiving tussen hiphop, pop en elektronische muziek. Waarin rap en zang vloeiend in elkaar overlopen.

De Arnhemse is als een kleurrijke bloem, groeiend op verlate stadsmuren en in schaduwrijke steegjes. Cassandra verbindt op weergaloze wijze persoonlijke verhalen met universele vragen. Nieuwsgierig naar zichzelf en de wereld om haar heen.

Cassandra Onck